Over angst en in vertrouwen

Als hypnotherapeut en traumatherapeut melden cliënten zich regelmatig aan met angsten. Vaak 'gekke' angsten, die ze niet kunnen verklaren. Het lichaam dat opeens kortsluiting geeft en in kramp schiet. Met symptomen als kortademigheid, hartkloppingen, letterlijk freezen, niet meer kunnen bewegen, door de benen gaan,...

Zoals angst om een brug over te steken, een trein op te stappen, angst om te solliciteren, om nergens een toilet te kunnen vinden en in je broek te doen,...

Wanneer je angsten laat aanslepen worden ze breder. Dat betekent dat je telkens voor meer en meer dingen bang zal worden. Je wereld wordt telkens kleiner. Dit kan resulteren in een GAS: en Gegeneraliseerde Angst Stoornis. Eenvoudig gesteld ben je dan bang van de wereld, van zoveel dingen dat je niks meer durft te ondernemen en misschien niet meer buitenkomt.

Zelf heb ik angst voor schaarste. Bang om tekort te komen, het gevoel dat je nooit genoeg hebt van bepaalde zaken. Die zaken zijn de dingen die voor mij belangrijk zijn. Dat uit zich bijvoorbeeld in het hebben van naar schatting 5000 bollen wol en crea spullen, 2000 boeken,... Maar ook 10 soorten koeken en pasta en een overvolle diepvriezer.

Dingen die ik niet zo belangrijk vind, zoals kledij of schoenen, daar heb ik geen angst voor tekort en is er geen overdaad.

Je zou kunnen zeggen dat het opstarten van Atelier Geluk eigenlijk mijn angst voor schaarste heeft helpen wegduwen, want toen had ik de mogelijkheid om 'legaal' en met reden al die extra bollen wol aan te kopen. Ook de boeken zijn gerechtvaardigd dat ik ze blijf kopen, want ze gaan over thema's die passen bij de praktijk.

Dat ik zelf al inzicht heb in dit fenomeen is al veel, met dank aan mijn psycholoog/sjamaan Karin en lichaamstherapeut Dr. Ellen. Het is een eerste stap, maar je merkt als ik hier schrijf dat ik nog vele stappen te gaan heb.

Loslaten van die spullen, loslaten van die angst. Ja, ik weet het wel, maar dat is heel gemakkelijk gezegd. 

Want angst gaat over het existentiële van het mens-zijn, het is een basisemotie, het is nuttig dat we soms bang zijn. Ons reptielenbrein is getraind om ons genoeg angst te doen voelen, dat is veilig voor ons voortbestaan. En dus is het niet evident om met zo'n diepe angst te werken.

Dat vereist voelen, durven voelen in de diepte, zwelgen in dat gevoel van angst. En laat dat nu net zijn waar de meeste mensen zo bang voor zijn. Angst voor de angst...

Maar laat me jullie even gerust stellen: het voelen van die angst is veel minder pijnlijk dan een leven lang de angst wegduwen, niet willen voelen. Door de situaties van angst uit de weg te gaan, ervoor te vluchten op allerlei (destructieve) manieren. Of in mijn geval de angst te sussen door nog wat wol of een boek te kopen.

Want die gevoelens wegduwen in een grote pot, dat kan je even doen ja. Maar dan komen er zoveel emoties in die pot tot het deksel het niet meer houdt en de pot ontploft. En dan doet het lichaam gekke dingen, en krijg je oncontroleerbare lichamelijke uitingen van angst. Zoals ik beschreef in het begin.

 

Wat ook helpend kan zijn naast het voelen is inzicht krijgen in de reacties van je lichaam en geest. Waar en waarom heeft een deel van jou geleerd dat het nuttig is om angstig te zijn, of lichamelijk deze reacties te tonen? Hypnotherapie vind ik hier zelf een heel fijne ondersteuning in, omdat je kan kijken in je onderbewustzijn wat er gebeurt. En je kan ervoor kiezen om nieuwe, positieve patronen te gaan bedenken. Zo krijgt je systeem de keuze, gaan we reageren op de oude manier of is er de mogelijkheid om op een zachtere manier te reageren op dezelfde situatie? Meer info over hypnotherapie vind je op www.marijkelens.be

Die angst voor schaarste bij mij is terug te brengen naar het feit dat ik bij de geboorte 72 uur zonder voeding heb gezeten. Mijn moeder legde me aan voor borstvoeding, maar ik bleef onophoudelijk huilen. Pas toen mijn gewicht bleef afnemen werd er verder gekeken en kwam men tot de conclusie dat er helemaal geen melk uit de borst kwam. Nogal een pijnlijk verhaal hé. Maar het verklaart wel wat. Toen ik het daar later met de vroedvrouw die mij bijstond bij mijn jongste over had, bevestigde zij ook dat mijn lichaampje helemaal in paniek moet zijn geschoten op dat moment. Een echte doodsangst, want een baby overleeft niet zonder voeding. Niet verwonderlijk dus dat die angst om tekort te komen niet zo makkelijk uit mijn systeem geraakt.

 

Het tegenwicht van angst is vertrouwen. Ze bestaan naast elkaar en houden elkaar in evenwicht. Als je voldoende in vertrouwen kan staan en vanop afstand kan kijken naar hetgeen zich afspeelt binnenin jou, kan je leren omgaan met die angst. Op een manier dat die moeilijke emotie jou niet langer verteert, niet meer je dagelijkse leven bepaalt en niet meer al je energie zuigt. De angst gaat nooit helemaal weg, en dat hoeft ook niet, want je kan er vertrouwen naast zetten en zo toch een fijn, vervullend leven leiden.

 

Herkenbaar? Hoe kan je aan de slag:

- Voelen is een vereiste bij emoties. Zoek een goede psycholoog/therapeut die kennis van zaken heeft met angsten doorvoelen. Want je moet niet zomaar gaan voelen, maar wel op een gegronde, veilige manier.

- Gronden en aarden zijn effectieve manieren om in je vertrouwen te gaan staan. Vanuit je wortel en je basis in stevigheid staan, zodat je niet zomaar omver geblazen kan worden. Een goede therapeut zal je hier zeker verder mee kunnen helpen. Hier vind je ondersteunende producten om dit gronden te bevorderen vanuit je wortelchakra.

- Wil je graag een meditatie ontvangen om in je kracht te gaan staan? Neem gerust contact op via marijke.lens@gmail.Com en ontvang gratis de door mezelf opgenomen audio.

- Ondersteun jezelf thuis met deze producten om in vertrouwen te gaan staan. Om een tegengewicht te bieden voor angst en moeilijke emoties.

- Wees mild voor jezelf, je bent maar een mens en de dingen lopen niet altijd zoals we gepland hebben in dit leven. Je doet je best en je doet wat je kan, en dat is helemaal oké.

 

Wil je zelf iets delen over angst en hoe jij ermee omgaat? Ik hoor het graag! Stuur me gerust je ideeën via marijke.lens@gmail.Com

© 2021 - 2024 Atelier Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel