Over het sjamanisme

Ik voel mij al een tijd aangetrokken tot het sjamanisme. De psycholoog die ik koos om mij te begeleiden in mijn diepere wonden helen, is ook een sjamaan. De lichaamstherapeut die mij helpt te voelen, bleek 'toevallig' ook een sjamaan.

Beetje per beetje verdiep ik mij in de materie. In deze blog wil ik jullie meenemen op deze tocht, en ze zal dus regelmatig aangevuld worden. Telkens een thema meer waar ik over wil vertellen.

Op dit moment kan ik jullie al meegeven waar het sjamanisme voor staat en hoe het liep met het maken van de sjamanendrum.

 

De basis van het sjamanisme

Er zijn een aantal basisprincipes van het sjamanisme die mooi samenvatten wat deze energie inhoudt:

1. De personen die je ontmoet in je leven zijn de juiste personen.

Met andere woorden, durf in de spiegel te kijken die deze mensen je voorhouden en durf kijken wat het leert over jezelf.

 

2. Wat er gebeurt is het enige dat kon gebeuren.

Ook hier is het aan jou om te kijken op welke manier je met de gebeurtenissen in je leven wenst om te gaan. Wat haal je eruit, wat leer je eruit, hoe hard de les ook is? Steek dus ook geen energie in 'Wat als...' want een andere manier had je op hetzelfde punt gebracht.

Wil je je verzetten tegen de dingen die gebeuren en weiger je te aanvaarden wat er is, dan komt hetzelfde terug op je pad, tot jij de les leert die erin vervat ligt.

Hiermee doe je geen afbreuk aan jouw gevoel, want je mag boos en verdrietig zijn om de dingen die gebeuren. En tegelijkertijd kan je ze accepteren en er een les uit leren.

3. Alles gebeurt op de juiste tijd. 

Wanneer jij klaar bent om aan iets te werken, om naar jezelf te durven kijken en een les te leren. dan en pas dan zullen de dingen op je weg komen die jou daarbij helpen. 

Sta dus in je kracht en vertrouwen dat jij omkan met de dingen die in je leven gebeuren, hoe zwaar het ook te dragen is, jij kan het.

Wanneer jij er klaar voor bent dat er iets dieper verwerkt wordt of je een laagje verder kan kijken, dan zullen de dingen gebeuren die jou daarmee helpen.

 

4. Wanneer iets eindigt, dan eindigt het.

Ook dingen die stoppen hebben hun functie. 

Jij bent klaar om verder te gaan, om naar jezelf te kijken op een andere manier. Laat dus los wat niet meer is in je leven, jij kan doorgaan en kiezen voor jezelf.

 

En ook het feit dat jij dit nu leest, is ook geen toeval. Je bent er klaar voor om deze woorden te zien, te voelen in je binnenste. sta er maar even bij stil wat ze voor jou betekenen.

De sjamanendrum

In het Limburgse Hechtel-Eksel ligt een verborgen natuurstukje, Walk In Trust van Pascale.

Zij kocht het enkele jaren geleden nadat ze intuïtief had doorgekregen dat deze grond en de bijhorende activiteiten die ze erop zou organiseren, deel waren van haar zielspad. Door los te laten wat haar zou kunnen tegenhouden haar eigen weg te volgen durfde ze de stap te zetten en te gaan voor wat haar ziel verlangde.

Sjamanendrums worden door de Indianen gebruikt ter begeleiding van hun rituelen en om in een trance te komen. De drum is een krachtig medicijn dat je ziel kan raken. Daarom wordt ze ook in sjamanistische healings van de geest gebruikt.

Door je eigen drum te maken zit je volledig in het NU en krijg je diep contact met de spirits. Dat dit gebeurt temidden van de pure natuur is heerlijk genieten.

Een sjamanendrum is gemaakt van een dierenhuid naar keuze (hert, kameel, paard, geit, koe, buffel,...), een stuk hout (populier in dit geval) en touw. Zelf koos ik voor hertenhuid. Dat gebeurde heel intuïtief, omdat ik in meditatie soms een edelhert als gids heb. Daarna las ik dat hert je leert om naar de wijsheid van je Hogere Zelf te luisteren en je tegelijkertijd het gemakkelijskte pad op de reis van het leven laat zien. 

Pascale maakt eigenhandig de houten cirkels waarrond de drum gespannen wordt, uit populier. Een boomsoort die lief is voor ons lichaam, in de ondersteuning van blaas en nieren (energie) en de keel (je stem gebruiken en waarheid spreken).

We startten met een meditatie om het dier en het hout te bedanken dat we het mogen gebruiken. 

Daarna werd de houten cirkel opgeschuurd zodat de zijkanten afgerond worden. Op die manier kan de huid er later mooi overgebogen worden.

Nadat de huid op maat werd geknipt maakten we met een gaatjestang op regelmatige afstanden gaatjes in de huid. Wie een dikkere huid had bleek hier toch meer moeite mee te hebben. Een dikkere huid geef achteraf wel een diepere toon. Ik koos voor een ruwer touw met natuulijke look, waarmee ik dan door de gaatjes kon steken. Zo werd de huid dan voor een eerste keer gespannen rond de houten cirkel. In het midden van de achterkant kwam een cirkel waar later je hand in past.

Via een kruiselings knopensysteem krijg je de prachtige achterkant van de drum. We werden stap per stap begeleid en moesten vele malen de draad aanspannen om de huid perfect te laten passen rondom de drum.

De ruwe draad was niet de meest evidente keuze om mee te werken, maar het geheel moest kloppen en dus voelde ik dat de look die ik nastreefde helemaal juist zat. Ook al hebben mijn vingers wel wat afgezien.

Als afwerking van het handvat mocht je een eigen knopentechniek kiezen. Macramé was een optie. Ik werd even terug gebracht naar mijn kindertijd, waarin ik wel creatief was, maar tot mijn spijt nooit macramé heb geleerd. Ik miste het als kind om mee armbandjes te kunnen maken, maar op één of andere manier is het mij nooit uitgelegd geweest.

De lieve dame naast mij kende toevallig deze techniek wel en was zo lief om het mij even voor te doen. Het bleek heel gemakkelijk en ik kon meteen mijn eigen persoonlijke macramé handvast voltooien. Het gaf zo'n gevoel van verteouen en kracht dit voor mezelf te kunnen doen. Alsof er een stuk hulpeloosheid of onmacht vanuit mijn innerlijke kind instant werd geheeld.

In het bos van Pascale kon je dan op zoek gaan naar een lange tak, om de drumstok mee te maken. De tak werd bijgezaagd en met een stuk vilt en katoen kreeg je in een mum van tijd een bijpassend houten drumstok.

Ik heb de dag ervaren met vreugde en plezier, blij als een kind. Het was een prachtige ervaring die mijn innerlijk kind naar boven heeft gebracht en voeding gaf aan onbezorgd plezier beleven.

Toen ik vorige week voor het eerst voor een lange tijd op mijn eigen drum kon spelen, merkte ik hoe mijn lichaam vanzelf een ritme koos. Het is letterlijk niet nadenken maar voelen welk ritme je handen aangeven. Meegaan met traag en snel, met harder of zachter en je laten meevoeren zonder weerstand. Om je systeem naar rust, naar trance, in meditatie te brengen. Om jezelf en je wondes te helen. Of om gewoon even te genieten van wat te zijn.

Ik heb zo het gevoel dat ik binnenkort zal deelnemen aan een drumcirkel waarbij je een paar uur in groep met de sjamanendrum aan de slag gaat.

 

 

 

De Clan van de Wolf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amadeus

Geef me even de tijd, dan vertel ik jullie hier snel meer over.

In de zweethut

Geef me even de tijd, dan vertel ik jullie hier snel meer over.

 

© 2021 - 2024 Atelier Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel